Križni put mladih “Parenzana” odvija se svake godine u Bujama na pješačkoj stazi Parenzana, a završava u crkvi sv. Jurja u Tribanu. Okuplja mlade i obitelji iz cijele Istre. Prvi put je održan 2022. godine pred Cvjetnicu. Već tada je privukao interes veći broj građana, posebice mladih te su vjernici izrazili veliku želju da se ovaj križni put počne održavati svake godine i da to postane tradicija. Sama ideja o organizaciji križnog puta došla je od mladih iz udruge koji već godinama organiziraju i odlaze na razne susrete mladih i htjeli su u svojoj sredini slično iskustvo molitve i evangelizacije pružiti mladima, ali i svim drugim građanima. Vrlo je tu bila važna i podrška župe sv. Servula iz Buja, župnika don Marcina Madeja koji im je pomogao i usmjerio u realizaciji te su zajedničkim snagama uz Božju pomoć pokrenuli održavanje križnog puta mladih. Odlučili su se za stazu Parenzana, inače poznatu pješačku stazu na kojoj se nekoć nalazila povijesna željeznička pruga koja je povezivala Poreč s Trstom. Cjelokupna staza križnog puta do Tribana duga je 2.5km, što uz molitvu i pjesmu traje 2 sata.

Jedna od zanimljivosti tog križnog puta je da za sada na stazi još ne postoje izgrađene postaje nego mladi drže sliku svake postaje i time si još više posvješćuju događaj kojeg predstavljaju.

Molitvu svake postaje križnog puta predvodi svećenik, dok mladi iz udruge čitaju razmatranja. Svi sudionici dobiju tekstove pjesama koje se pjevaju između svake postaje uz pratnju gitare. Od 2023. godine križni put ima i svoj križ kojeg je izradio Ilija Opačak, a natpis ugravirala Marijana Vidović.

Nakon završetka križnog puta, u predivnoj crkvi sv. Jurja u Tribanu održi se sv. Misa koju animira glazbena grupa udruge.

Zahvalni smo svima koji na bilo koji način pomažu u organizaciji i realizaciji posebice svećenicima na njihovoj podršci i otvorenosti Duhu Svetom koji sve to vodi.