O udruzi

Udruga Otvoreno Srce je neprofitna organizacija koja okuplja mlade koji vole pjevati, svirati, činiti dobro, pomagati, družiti se kroz razne aktivnosti: glazbena grupa, volonterske akcije, susreti za mlade, organizacija koncerata, animiranje sv. Misa i klanjanja za mlade. 
Udruga djeluje 13 godina na području Buja(Istra). 
Naš rad se zasniva na volonterstvu, humanitarnosti i kršćanskim vrijednostima.

Poboljšanje kvalitete društvenog života mladih i poticanja mladih na organizirano i smisleno korištenje slobodnog vremena kroz razne aktivnosti koje počivaju na kršćanskim vrijednostima, a u kojima mladi mogu razviti svoje talente, sposobnosti, ali i ostvariti sebe kao osobu i živjeti vjerskim životom.

Udruga Otvoreno Srce usmjerena je prema viziji društva u kojem su mladi motivirani činiti pozitivne promjene u svojoj zajednici, živjeti vjerskim životom te doprinositi sveukupnom poboljšanju kvalitete života.

Udruga je osnovana u cilju:

– promicanja, razvitka i unapređenja kulturno-umjetničke djelatnosti u smislu izučavanja vokalne i instrumentalne glazbe te organiziranje tradicionalnih manifestacija

– poboljšanja kvalitete društvenog života mladih i poticanja mladih na organizirano i smisleno korištenje slobodnog vremena u krajevima u kojima Udruga djeluje

– poticanja, promicanja i praćenja stvaralaštva i kreativnosti mladih i njihovog sudjelovanja u javnom životu

– promocije i razvoja volonterstva te organizacije volonterskih inicijativa i programa

– organiziranja humanitarnih aktivnosti i projekata u svrhu prikupljanja i raspodjele materijalnih, financijskih dobara bolesnoj, nemoćnoj, napuštenoj ili siromašnoj djeci, socijalno ugroženim obiteljima, samohranim roditeljima te starijim i nemoćnim osobama sa svrhom poboljšanja kvalitete njihovih života.

– promicanja kršćanskih vrijednosti kod mladih, pojedinaca, obitelji i društva općenito.

Udruga sukladno ciljevima djeluje na području demokratske političke kulture, kulture i umjetnosti, duhovnosti i socijalnih djelatnosti.

Djelatnosti udruge su:

– Organiziranje i sudjelovanje na kulturno-umjetničkim manifestacijama, izložbama, predavanjima i druženjima.

– Jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje

– Promicanje i razvoj volonterstva

– Religijske/vjerničke djelatnosti

– Duhovne djelatnosti

– Izvedbene umjetnosti

– Audivizualni amaterizam

– Socijalna pomoć i podrška

– Humanitarna pomoć

Skupštinu udruge čine svi članovi udruge.

Predsjednik udruge je Igor Opačak, a tajnica je Sanja Opačak. 

Članovi udruge volonterskim radom pridonose ostvarivanju ciljeva Udruge.

2010./2011. 2010./2011.
2012. 2012.
2013. 2013.
2014. 2014.
2015. 2015.
2016. 2016.
2017. 2017.
2018. 2018.
2019. 2019.
2020. 2020.

2010./2011.

Od samog početka iskazali smo želju da se međusobno družimo, da spojimo naše interese kao glazbu, kreativnost i društveno koristan volonterski rad i da zajedno učinimo nešto dobro i korisno za lokalnu zajednicu. S vremenom počeli smo organizirati razne humanitarne akcije i na taj način smo shvatili da možemo pomoći mnogima. Zahvaljujući našem trudu i ljubavi prema glazbi, postali smo udruga „OTVORENO SRCE“ iz Buja, zamjenivši stari naziv “Gospini anđeli”, aktivna u župi Buje.

Kao grupa «Gospini anđeli» počeli smo djelovati u ožujku 2010. godine. Većina članova grupe bila je aktivna već godinama ranije u župnoj crkvi Buje, te se naše aktivnosti temelje na duhovnom obogaćenju kroz glazbu i crkvene susrete i događaje.

U grupi djeluju mladi iz Buja i okolice. Sudjelovali smo na raznim susretima mladih katolika u Hrvatskoj(SHKM Pula, Varaždin, Livno (BiH), Zadar, Zagreb-susret sa Papom, Sisak), pjevali smo povodom Božićnih koncerata, Svetih Pričesti, Krizmi i na vjenčanjima. S vremenom, postali smo sve aktivniji i u kolovozu 2010. organizirali smo prvi humanitarni koncert u Bujama s ciljem da prikupimo novac za hodočašće u Međugorje, koje se uspješno održalo mjesec dana kasnije zahvaljujući našem trudu.

Nakon prvog koncerta slijedi Božićni koncert u Bujama, humanitarni koncert za malu Tamaru Bogdan «Svi za jednoga, jedan za sve» na kojemu su bili uključeni i mnogobrojni mladi iz cijele Istre te u kolovozu 2011. godine na Festivalu duhovne glazbe «Duga» koji je bio posvećen 600. obljetnici Euharistijskog čuda u Ludbregu i gdje smo kao “Gospini anđeli” nastupili s autorskom pjesmom «Pred tobom», kao jedini predstavnici iz Istre.

2012.

Promjena dolazi početkom 2012 g. kada smo kao grupa mladih raširili svoje vidike i djelovanja postajući udruga “Otvoreno Srce”.

Puni entuzijazma i ljubavi prema drugima, započeli smo našu povijest sa organizacijom humanitarne akcije pod nazivom «Jedan korak naprijed» koja je trajala od 14. travnja do 15. kolovoza 2012 g.

Akcija je završila koncertom duhovne glazbe u svrhu opremanja Dječjeg odjela Opće bolnice u Puli, gdje smo prikupili 17.500 kuna.

U devetom mjesecu, 08. rujna 2012. na dan svečane sjednice Gradskog vijeća povodom obilježavanja dana Grada Buja dobili smo „Zahvalnicu Grada Buja“ za mnogobrojne uspjehe u organiziranju humanitarnih akcija.

Nakon toga slijedio je 13.10.2012. koncert pod nazivom «Vjera, ufanje i ljubav» koji se održao u crkvi Majke Milosrđe u Bujama.Odlučili smo nazvati koncert „Vjera, ufanje i ljubav“ jer kao mladi čeznemo za jedinstvom, za dobrim odnosima sa drugima, ali spoznali smo da ako nemamo dobar odnos sa Bogom, ne možemo biti dobro sami sa sobom i niti sa drugima, jer vladaju u nama osjećaji koji su sasvim suprotni od nade, ufanja i ljubavi. Odlučili smo se za ovaj koncert kako bi prikupili dovoljno sredstava za ostvarenje jednog od naših najdražih projekata, Žive Jaslice na kojem su učestvovali mnogi mladi sa plesovima i glumom uz lutriju, 06.01.2013 na dan Sveta Tri Kralja u prostorijama Pučkog Otvorenog Učilišta u Bujama.

2013.

U 2013. godini osim nastupa na raznim koncertima i događajima na koje smo pozvani kao gosti, ostvarili smo i humanitarnu akciju “Žena” koja je trajala od 08.03. do 15.04.2013. izradom naših raznih ručnih radova i prikupljanjem dobrovoljnih novčanih priloga kako bi pomogli jednoj samohranoj majci iz Buja koja je bila u teškoj zdravstvenoj i financijskoj situaciji, a sada uspješno operirana. U akciju su se uključili i organizatori Šparogade u Kaštelu na način da su prihod od ulaznica sa zadnjeg dana programa Megašparogade donirali samohranoj majci.

25.-28.04.2013. Sudjelovali smo kao predstavnici našega grada na KYTE – Kreative Youth Tolerant Europe, europskom susretu kreativnosti i prava izražavanja djece i mladih u Scandiano, Italiji s puno prijatelja iz BELGIJE (Tubize e Gent), HRVATSKE (Brtonigla i Buje), ČEŠKE (Blansko), SLOVENIJE (Celie), ŠPANJOLSKE (Albacete e Almansa) i ŠVEDSKE (Sondra-Lulea). Program susreta bio sastavljen od raznih radionica, prezentacija, druženja i susreta.

04.05.2013. Na poziv DVD-a Buje animirali smo sv. Misu povodom proslave sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u crkvi sv. Servula u Bujama.

12.05.-26.05.2013. Sudjelovali smo kao volonteri u prikupljanju potpisa za održavanje referenduma za brak na našem području(Buje, Triban, Kaštel, Grožnjan, Kršete, Marija na Krasu, Momjan). Inicijativu je organizirala udruga „U ime obitelji“.

13.07.2013. Pojedini članovi naše udruge sudjelovali su na otvorenju izložbe Ivane Stanić u Etnografskom muzeju u Bujama. Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Bujštine” Umag u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Buje organizirali su samostalnu izložbu mlade crnogorske akademske slikarice Ivane (Andrić) Stanić. U program večeri uvela nas je Milanka Marić najavivši Eriku i Igora koji su oduševili nazočne svojim glazbenim umijećem, a povjesničarka umjetnosti i ravnateljica Bujskog učilišta Lorella Limuncin Toth uvela nas je u svijet slika mlade crnogorske autorice.

20.07.2013. Nastupili smo na Svetoj Misi vjenčanja Daianne i Erosa Valente u crkvi Majke Milosrđa u Bujama.

Na dan Velike Gospe, 15.08.2013. na trgu sv. Servula organizirali smo koncert povodom naše 3. obljetnice postojanja kao aktivna volonterska grupa. Također, na koncertu smo prikupljali prehrambene proizvode i higijenske potrepštine koje smo predali Crvenom Križu Buje te su oni donirali potrebitim Bujskim obiteljima. Službeno je prikupljeno:

40kg tjestenine
70kg brašna
47kg šećera
20kg riže
15kg soli
7kg palente
30kg higijenskih potrepština
20l ulja
18l soka od rajčice
30kg raznih ostalih namirnica
50kg igračaka

Za Dane grožđa 2013. prodavali smo kartele i srećke za veliku Tombolu koja se tradicionalno održava u nedjelju zadnji dan pučke fešte. 

Sudjelovali smo na Božićnom sajmu u Bujama, prodajom prigodnih ručnih radova. 

Uprizorili smo predstavu Žive Jaslice 26.12.2013 na hrvatskom jeziku i 06.01.2014. na talijanskom jeziku na kojoj su građani sa svojim dobrovoljnim prilozima omogućili da popravimo, sredimo i uredimo prostor kojeg smo dobrovoljno dobili na korištenje od grada Buja u zgradi Sloge na Trgu Slobode.

2014.

U 2014. godini, animirali smo Misu za vatrogasce povodom njihovog dana i zaštitnika sv. Florijana te smo sudjelovali na SHKM u Dubrovniku 26.-27. travnja.

Također, organizirali smo 15.05. kulturnu večer povodom Međunarodnog dana obitelji uz brojne goste, izvođače: „Vocal Drops“- orkestar mladih iz Italije, Klapa Lungomare iz Umaga, mali plesači iz ZT Kaštel, Silvio Quarantotto & Jan Grbec iz Slovenije, vokalna skupina InCanto iz ZT Buje te udruga „Otvoreno Srce“.Večer je bila humanitarnog karaktera, tj. skupljali smo dobrovoljne priloge od čijeg je ukupnog iznosa 50% išlo za obitelj kojoj je izgorila kuća te ostatak za potrebite obitelji Bujštine (paketi sa hranom).

U istom periodu, proveli smo akciju „1000 srca jedna obitelj“ sa kojom smo kupili klima uređaj obitelji koja ima nepokretnu majku uz pomoć raznih donatora.

Sudjelovali smo i volontirali na raznim događanjima poput „100 milja za Istru“, Hrvatska volontira – akcija u kojoj su bile uključene sve udruge našega grada. Suočeni sa patnjom ljudi čija su područja pogodile poplave i u kojima su im uništene kuće, u organizaciji DVD-a Buje pomagali smo da se prikupi što više potrebnih stvari te činili sve što je bilo potrebno da se akcija izvrši.

15.08.2014. organizirali smo „Ljetnu večer“ koja je bila posvećena svim ljudima koji nisu u mogućnosti odlaziti na ljetne manifestacije u okolnim mjestima, za sve one koji nemaju vlastiti prijevoz, za sve koji su nemoćni, za one koji si ne mogu priuštiti ljetno putovanje te za sve koji žele provesti par sati na drugačiji način: plešući, pjevajući ili u društvu uz čašu dobroga vina.

06.09.2014. odazvali smo se pozivu Pape Franje na molitvu za mir u svijetu, organizacijom Euharistijskog klanjanja u Crkvi Majke Milosrđa sa pjesmama i molitvama.

Za Dane Grožđa od 19.-21.09.2014. dijelili smo balone za djecu u raznim oblicima koje je modelirao Kristian Krastić kao klaun, uz puno smijeha i zabave. Sakupljeni dobrovoljni prilozi išli su u dobrotvorne svrhe za potrebite osobe Bujštine.

11.10. i 23.11.2014. organizirali smo Euharistijko klanjanje u crkvi Majke Milosrđa s ciljem obogaćivanja i rasta duhovnog života svakoga od nas.

05.- 07.12.2014. sudjelovali smo na sajmu sv. Nikole u Bujama, gdje smo prodavali naše ručne radove i knjige (second hand) koje smo dobili kao donaciju. Sav sakupljeni prilog od prodaje bio je za snimanje našeg prvog albuma duhovnih pjesama.

13.12.2014. odazvali smo se pjesmom humanitarnom koncertu u Momjanu za pomoć obitelji koja ima majku oboljelu od raka, a čija je kćerka bila dugo vremena članica naše udruge.

23.12.2014. nastupili smo na Božićnom koncertu u crkvi Majke Milosrđa kojeg su organizirali Župno vijeće i ZT Buje. U zadnje vrijeme, sprijateljili smo se sa zborom mladih “TAU” iz župa Petrovije i Materade koje vodi Marko Mirosav. Ova ideja je nastala potrebom za druženjem i poboljšanjem duhovnog života mladih, pošto obje grupe teže ka istim ciljevima. Iz tih razloga, na koncertu smo nastupili zajedno, s tri pjesme.

Već treću godinu za redom, održali smo predstavu „Žive jaslice“ 28.12.2014. i 06.01.2015. na hrvatskom i talijanskom jeziku, s novom scenografijom.

2015.

31.01.2015. organizirali smo koncert pod nazivom „Buje pjeva najljepše pjesme Splitskog festivala“ na kojem su nastupili mnogobrojni izvođači – solisti, vokalne grupe i klape. Sakupljali smo dobrovoljne priloge za snimanje cd albuma duhovnih pjesama, čija promocija će biti 15. kolovoza, povodom naše 5. obljetnice osnutka.

U 3. i 4. mjesecu započeli smo sa probama i sa snimanjem CD albuma u studiju Goran Griff Production. Također, krenuli smo sa jednomjesečnim klanjanjima u crkvi Majke Milosrđa.

02.05.2015. animirali smo i ove godine sv. Misu za vatrogasce DVD-a Buje povodom njihovog dana i zaštitnika sv. Florijana. Odazvali smo se njihovom pozivu na svečanu godišnju skupštinu 08.05.2015. na kojoj nam je njihov predsjednik Goran Rašić uručio zahvalnicu za pomoć u prikupljanju humanitarne pomoći za poplavljena područja te plaketu za svesrdnu pomoć i uspješnu suradnju.

10.05.2015. organizirali smo koncert povodom Majčinog dana na kojem su najljepše pjesme posvećene majkama pjevali Sandi Čakalo, Klapa Rožice, Gianluca Prelogar, Ivan Bottezar, Marko Mirosav, Sandro & Kristina, ZT Villanova, Evergreen ZT Momjan, Danilo Blaškić, Piero Pocecco, Boris Vižintin-Vito i Vesna Nežić Ružić. U međuvremenu, kako je izašla akcija „Elma, nisi sama“ u kojoj se skupljala novčana pomoć za Elmino liječenje, odlučili smo dati naš doprinos na način da smo sakupljene dobrovoljne priloge na ulazu donirali akciji. Večer je bila uspješna i s puno emocija!

31.05.2015. organizirali smo mjesečno klanjanje u crkvi Majke Milosrđa u Bujama s naglaskom na temu „Klanjanje za mir u svijetu“.

28.06.2015. Zbog velikog broja upita i želja mnogih izvođača da se ponovi večer najljepših pjesama Splitskog festivala, organizirali smo 2. izdanje ovog spektakla. Nastupili su već poznati gosti koji su gostovali i na prvom izdanju, među kojima ima i novih pjevača mladih talenata Bujštine, a to su Ivan Bottezar, Erika Belle`, Veronika Baldini, Eva Šimec, Erika Puž i Gianluca Prelogar; pjevači solisti Norma Acquavita i Luciana Uljenik; duo Dante i Anita, te vokalne skupine(klape) Lungomare sa Danilom Blaškićem, Castrum Veneris iz ZT Kaštel, Evergreen iz ZT Momjan i klapa Motovun.

Najveće ovacije publike dobila je klapa Motovun, od kojih su tražili i drugi bis. Odlični su bili i ostali sudionici koji su oduševili brojnu publiku. Zadovoljstvo predivnom večeri nije skrivao ni gradonačelnik grada Buja, gospodin Edi Andreašić koji je pohvalio organizaciju i izvođače, tvrdeći da se konačno atriju POU-a vratilo staro sjajilo kada su se takvim manifestacijama odazivali mnogi buježi u velikom broju.

11.07.2015. Organizirali smo događaj „Noćna smjena“, prezentacija knjige i cd-albuma Marca Anzovina. On je kantautor, pisac i odgajatelj iz Italije koji radi sa mladima koji su zapeli u raznim ovisnostima droge. Predstavio je svoju knjigu u kojoj govori o svome iskustvu sa mladima, te je istu pretvorio u 12 dirljivih pjesama cd-albuma koje je izveo na prezentaciji u kinodvorani Buje.

Dobrovoljni prilog sakupljan na ulazu donirali smo Zajednici Cenacolo u Vrbovcu (mjesto socijalne skrbi i edukacije za ovisnike). Voditelji su bili Daniele Kovačić & Lorella Limoncin Toth.

15.08.2015. povodom naše 5. obljetnice, održana je prezentacija prvog CD albuma udruge „Otvoreno Srce“ u atriju POU-a Buje. CD sadrži 12 pjesama duhovnog karaktera, od kojih je jedna autorska od Otvorenog Srca. Radi se o pjesmi „Pred tobom“ po kojoj i CD album dobio naziv, a s kojom su sudjelovali na festivalu „Duga“ u Ludbregu. Album je snimljen u studiju bujskog pjevača Gorana Griff-a koji je napravio aranžmane i mastering, dok je klavijature odsvirao Igor Opačak, a vodstvo cijelog projekta potpisuje voditeljica Erika Barnaba. Na promociji smo uz album predstavili i naše aktivnosti, akcije i koncerte koje smo organizirali u naših 5 godina rada, a pritom i zahvalili mnogima koji su nam pomogli na našem putu: don Mladenu Milohaniću – župa Buje, Zajednici žena „Katarina Zrinski“, Milanki Marić, Željki Hrlić, Ivanu Bottezar, direktoru Turističke Zajednice Valteru Bassanese, Zajednici Talijana Buje, Zajednici Talijana Vižinada, Soledani Štoković, Antonelli Štoković, Dubravki Piuca i Alfiu Štokoviću, Rosanni Bubola, Goranu Kovačeviću, Zoltanu Tothu, Valteru Agarinisu, Gradu Buje i Lorelli Limoncin Toth.

22.08.2015. Uveličali smo pjesmama vjenčanje od Damira i Kristina, sestre naših članica Valentine i Erike. Animirali smo obred vjenčanja i krštenja u crkvi Majke Milosrđa u Bujama.

26.09.2015. Započeli smo ponovno sa novim jednomjesečnim Euharistijskim klanjanjima u crkvi Majke Milosrđa Buje nakon ljetne pauze.

10.10.2015. Animirali smo vjenčanje od Marvi i Dubravka u crkvi u Kaštelu.

30.10.2015. Organizirali smo glazbeni koncert na kojem su nastupili gosti Alessandro Simonetto i Roberto Daris, poznati svjetski glazbenici iz Italije u izvedbi balkanske i ciganske narodne glazbe, a tijekom kojeg smo prikupljali dobrovoljne priloge. Koncertom smo zaključili akciju koju smo proveli tijekom cijelog mjeseca za jednu potrebitu obitelj iz Buja koja ima petero male djece, peto dijete je rođeno na početku rujna ove godine. Prikupljenim donacijama, platili smo obitelji najamninu kuće u kojoj žive.

31.10.2015. Uoči blagdana Svi sveti, održali smo bdijenje uz sv. Misu i Euharistijsko klanjanje sa molitvama, pjesmama i meditacijama, te smo se na taj način uključili u molitveno bdijenje „Holywin – svetost pobjeđuje“ koje je okupilo mlade u čak 25 hrvatskih gradova.

03.- 05.12.2015. Sudjelovali smo na sajmu sv. Nikole u Bujama gdje smo za posjetitelje pripremili naše CD-ove i mnogo predivnih adventskih ručnih radova.

U 12. mjesecu 2015. sudjelovali smo u akciji „Božićni paketi“ zajedno sa ostalim udrugama, ustanovama u našem gradu. U akciji su se prikupljala financijska sredstva za kupnju božićnih paketa za osnovnoškolsku, vrtićku i nevrtićku djecu iz našeg grada.

12.12.2015. Održali smo u Došašću prigodno Euharistijsko klanjanje uz sv. Misu kao pripravu za nadolazeći blagdan Božić.

2016.

01.01.2016. U suradnji sa don Hectorom Bernardezom, animirali smo Novogodišnju sv. Misu za mlade s ciljem okupljanja što više mladih sa našeg područja kako bi Novu godinu započeli sa dobrim odlukama.

28.03.2016. Organizirali smo „Uskrsnuo je! E` risorto!“, sv. Misu i klanjanje za mlade povodom blagdana Uskrsa u crkvi Majke Milosrđa, koje je predvodio don Hector Bernardez, pastoralni suradnik.

30.03.2016. Pokrenuli smo naš radio Otvoreno Srce Cuore Aperto, amaterski internet radio duhovne glazbe i sadržaja s ciljem razvoja duhovnosti na našem području Bujštine i šire. Program se sastoji od dobre duhovne glazbe modernog stila, kateheza, molitava poznatih osoba iz Crkvenog života preko kojih je Bog činio i dalje čini velika čudesa, ozdravljenja, spasenja. Zatim, obavijesti vezane uz Crkvu, Papine poruke, obavijesti o radu naše udruge, o događanjima na našem području. 10.04. započeli smo sa našom prvom live emisijom „Mladi za Ljubav/I giovanni per l’amore“. No, zbog nedostatka financija radio je prestao sa radom.

07.05.2016. Priredili smo 3. izdanje bujskog spektakla “Najljepše pjesme Splitskog festivala”.  Otvorenje spektakla obilježio je prikaz promotivnog videa u kojem su prikazane predivne karakteristike grada Splita uz pozadinsku himnu festivala “Nima Splita do Splita”. Na pozornici kino dvorane, nastupili su solisti Ivan Bottezar, Gianluca Prelogar, Marko Mirosav i Lucana Uljenik, između dueta Dante i Anite, te Eve Šimec i Erike Puž iz udruge “Otvoreno srce”. Odlični su bili i predstavnici Zajednica Talijana, grupa “Quei de mureto” iz ZT Buje i “Evergreen” ZT Momjan koji su stvorili ansambl zajedno sa grupom Wild Country Dancers iz udruge Liv, koji su zaintrigirali publiku još jednim plesom. Posljednji izvođač bio je Boris Vižintin – Vito, koji je izveo pjesmu “Doš’a vrag po svoje” s kojom je nastupio 1994. na pravom Splitskom festivalu sa grupom “Histri” u ulozi soliste i basiste, što je publiku ostavilo bez daha. Večer su vodili Jana Franković i Igor Opačak. Među brojnom publikom bili su gradonačelnik Buja Edi Andreašić i direktor Turističke zajednice grada Buja Valter Bassanese.

Jednakost za sve – u borbi protiv diskriminacije, naziv je koncerta kojeg smo 21.05.2016. organizirali na prijedlog Lane Ružić kao podrška braći Oršuš i obitelji Ljubej iz Oprtlja. Bio je to koncert protiv bilo kakvog oblika diskriminacije, na kojem su građani imali priliku iznijeti svoje mišljenje i ispričati svoja iskustva. Publika je mogla čuti tri svjedočanstva, među kojima je svoju priču ispričao Velimir Oršuš i njegovi udomitelji Mirjana i Davor Ljubej, našla se i priča jedne tek rođene bebe koja, bez preporuka i važnog prezimena, nije bila prihvaćena kao pacijent kod doktora. Pri kraju, uz pratnju dviju lijepih narodnih pjesama, pročitano je pismo podrške izdavačkoj kući Edit iz Rijeke, točnije dnevnim novinama La Voce del Popolo. Nastupili su zborovi i vokalne skupine “Armonia” iz ZT Vižinada, “Parentine” iz ZT Poreč, “Arpa” iz ZT Višnjan, klapa “Rožice” iz Marušića, “Nigrignanum” iz ZT S. Domenica, Cristina Lubiana i Romina Peti kao predstavnici udruge “Mali Veliki mikrofon” iz Buzeta, te grupa “Quei de mureto” iz ZT Buje.

Na završnoj priredbi Ljetnog kampa za djecu POU-a Buje, 29.07. dobili smo zahvalnicu kao udruga za medijsku podršku putem našeg radija Otvoreno Srce Cuore Aperto. Zahvaljujemo se na suradnji POU Buje.

24.08. Organizirali smo BAU MIAO FEST, glazbeni maraton za pomoć psima i mačkama u atriju POU-a u Bujama, tijekom kojeg se prikupljala prehrana za pse i mačke za društvo za zaštitu životinja Oaza iz Umaga i HAPPY END ANIMAL RESCUE iz Pazina, kao podrška svim volonterima koji vrijedno brinu o napuštenim životinjama. Nastupili su mlade nade: Sisters Baldini, Gianluca Prelogar, Elis Pincin, Katia Ferenac, Ana Vedriš, Demi Bravar, Igor Opačak, Luca Laganis. Poseban gost večeri bio je talijanski pjevač Giorgio Manzin, koji je nastupao po Austriji, Italiji, a i sudjelovao je na talijanskom festivalu Sanremo. Ukupno je prikupljeno 305,200 kg hrane od kroketa i konzervirane hrane.“Oaza” iz Umaga broji 80 mačaka i 10 pasa, dok “HappyEnd” iz Pazina 70 pasa i 40 mačaka, zbog čega su donacije podijeljene u odnosu na potrebe i vrste životinja za što su se pobrinuli volonteri Josip Pejić i Martina Medica.

16.09.2016. sudjelovali smo kao volonteri, povodom Dana Grožđa, na Istria Folk Festu. Dočekali smo folklorne grupe iz Estonije, Finske, Slovenije te i naše lokalne, koje su nas oduševile svojim optimizmom, ljubaznošću te vrlo energičnim plesnim pokretima. Zahvaljujemo se na odličnoj suradnji udruzi Hrvatski folklorni festivali, Croatia Folk Fest Istria Folk Fest, glavnom organizatoru Nikola Tuškan i njegovoj ekipi, te Jasni Opačak koja nas je povezala i omogućila nam ovo predivno iskustvo.

08.- 09.10.2016. bili smo na izletu sa DVD-om Buje kao nagrada za pomoć u radu njihovog šatora tijekom Dana grožđa s ciljem nabave nove vatrogasne opreme. Posjetili smo Stubičke toplice, agroturizam Jozefkina hiža, Muzej Matije Gupca, svetište Mariju Bistricu, te dom DVD-a Moravče.

31.10.2016. Organizirali smo Euharistijsko klanjanje “HolyWin- Svetost pobjeđuje”, bdijenje uoči blagdana Svi sveti i Dušnog dana, koje su animirali mladi naše udruge uz vodstvo don Pabla Barcia u crkvi Majke Milosrđa u Bujama, kako bi se što bolje pripremili za nadolazeći blagdan.

Povodom blagdana sv. Nikole, 06.12.2016. organizirali smo u suradnji sa DVD-om Buje i Turističkom Zajednicom, doček sv. Nikole koji je blagoslovio i darovima iznenađenja obradovao djecu uz prigodni koncert u crkvi Majke Milosrđa na kojem su nastupili mladi iz župe Buje i Grožnjan.

10.12.2016. Održala se promocija božićnog CD albuma ‘MERRY CHRISTMAS Najljepše Božićne Pjesme, Le più belle canzoni di Natale’ koji je nastao u suradnji sa pjevačem Ivanom Bottezarom iz Vižinade kao plod dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje na raznim koncertima koje smo organizirali. CD se sastoji od 12 božićnih pjesama na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku koje su sastavile voditeljica udruge Erika Barnaba te Dolores Barnaba, koja je ujedno bila i zadužena za kontakt sa Ivanom, dok je za glazbenu interpretaciju pjesama, pripremu zbora i pratećih vokala odgovoran Igor Opačak. CD se pripremao pola godine što uključuje pripremu glazbenih podloga pjesama i vokalista, zbora, te je sniman kod glazbenog producenta Larija Šaina, koji je vrhunski obradio i masterizirao pjesme i snimane vokale te je s obzirom na neiskusnost mladih amatera, producirao visoko-kvalitetni zvuk albuma koji prenosi istinski duh Božića. Prateći vokali i solisti uz Ivana bili su Igor Opačak, Moreno Vidal, Eva Šimec, Erika Puž, Karin Rašić i Ana Lešić. Voditelji večeri bili su Valentina Puž i Ivica Ćošković, dok je za gostoprimstvo i preuzimanje donacija bila zadužena Martina Kozlović. Cijela večer je bila humanitarnog karaktera. Prikupljale su se donacije(osnovni prehrambeni proizvodi i hig. potrepštine) za najpotrebnije koje smo složili u pakete te ih dostavili potrebitim obiteljima na Bujštini prije Božića. Na promociji su prisutni bili i gradonačelnik grada Buja, Edi Andreašić, dopredsjednica Istarske županije, Giuseppina Rajko, direktor Turističke zajednice, Valter Bassanese, pročelnica konzervatorskog odjela za kulturu Istarske županije, Lorella Limoncin Toth i dvije predsjednice Zajednica Talijana, Adriana Antonini iz Buja te iz Vižinade, Neda Šainčić Pilato. Veliku ulogu u realizaciji ovog projekta ima i Grad Buje iz čijeg se proračuna financirao CD.

19.-20.12.2016. Sudjelovali smo na tradicionalnom Božićnom sajmu u Bujama, s našim ručnim radovima.

21.12.2016. Promovirali smo božićni CD i u Domu kulture u Vižinadi, kao gosti Općine Vižinada i Turističke zajednice gdje smo predstavili i naš grad, te im se zahvaljujemo na gostoprimstvu.

2017.

2017. godinu započeli smo probama za nove nastupe, ali i pripremnim susretima, katehezama za Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru koji se održava 29.-30.04.2017. na kojem ćemo predstavljati našu župu i naš grad.

26.03. Pjevali smo na sv. Misi u crkvi Majke Milosrđa u Bujama, predstavili smo našu udrugu i naš rad uz prodaju ručnih radova.

31.03. Uspješno je završilo 4. izdanje spektakla Najljepše pjesme Splitskog festivala okupivši mnogobrojnu publiku predivnim spektaklom na koji su se odazvali brojni izvođači, profesionalci i amateri sa svojim interpretacijama melodičnih šansona sa Splitskog festivala. U divnoj atmosferi koja je zračila mirisima ljubavi i mora, na pozornici bujske kino dvorane, nastupili solisti Boris Vižintin – Vito, Giulio Codiglia, Danilo Blaškić, Ivan Bottezar, Gianluca Prelogar, Moreno Vidal, Norma Acquavita, Bruno Crevatin, Tea Černac i Sabrina Ritoša. Također, institucije Talijanske unije predstavili su grupa “Quei del mureto” iz ZT Buje, mješoviti zbor “Grisium” iz ZT Grožnjan, “Evergreen” iz ZT Momjan i etno-vokalna grupa “Nigrignanum” iz ZT Santa Domenica. Prvi put u Bujama nastupili su i duo Diana Bernobić Sirotić i Patrik Sirotić, koji su već poznati na teritoriju Istre i Slovenije. Publiku od 300 ljudi, raspjevala je klapa Kaštelanke s pjesmom “Kokolo”. Voditelji programa, Jana Franković i Igor Opačak, oduševili su publiku svojim šarmom i profesionalnošću. Prisutni su bili i gradonačelnik grada Buja, Edi Andeašić, dožupanica Istarske županije, Giussepina Rajko, pročelnica konzervatorskog odjela za Istarsku županiju, Lorella Limoncin Toth, direktor Turističke zajednice Buje, Valter Bassanese, načelnik općine Grožnjan, Claudio Štokovac i razni predsjednici zajednica talijana i lokalnih udruga. Uručena je i zahvalnica Studiju Triban od Larija Šaina, koji je bio zadužen za audio opremu i reflektore, a čiji su efekti podigli spektakl na razinu pravog splitskog festivala. Spektakl je završen uz druženje u atriju koji je bio ispunjen mnogim pohvalnim komentarima publike, ali i izvođača koji su se već najavili za sljedeće izdanje.

08.04. Nastupili smo na koncertu u Zajednici Talijana Momjan povodom 18 godina njihovog zbora, zajedno sa zborovima iz Materade i Pirana.

12.04. Održana je svečana dodjela priznanja i nagrada najboljim sportašima grada Buja pod organizacijom Sportske zajednice, a na kojoj je i naša udruga volonterski pomogla u prezentiranju programa i pri organizaciji zakuske.

17.04. Dijelili vodu mnogobrojnim turistima na hrvatsko – slovenskoj granici koji su zbog velikog broja odlazaka nakon blagdana, čekali u kolonama. Našim radom podržali smo akciju od Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Buja.

23.04. Ocean Lava Parenzana, premijerni događaj u svijetu triatlona, koji je spojio dvije zemlje u zajednički spektakl. Radi se o natjecanju koji uključuje 3 discipline – plivanje, bicikliranje i trčanje. Ruta natjecanja je bila od Kanegre do Ponte Portona. Na toj ruti pomogli smo kao prometni redari Turističkoj zajednici Buja. Organizatori triatlona su Fatburn events uz razne pokrovitelje.

29.-30.04. Sudjelovali smo na 10. jubilarnom Susretu hrvatske katoličke mladeži koji se održao u Vukovaru, a za koji smo se pripremali kroz nekoliko pripremnih susreta, kateheza. Zajedno sa ostalim mladima iz Umaškog-oprtaljskog dekanata, krenuli smo u ranojutarnjim satima u subotu za Osijek, točnije u župu Rođenja BDM Višnjevcu gdje smo bili smješteni kod obitelji. Župni domaćini i volonteri su se zaista lijepo potrudili i divno nas dočekali. U popodnevnim satima organiziran je bio program u župi gdje smo se, podijeljeni u grupe, kroz radionice bolje upoznali s obzirom da su osim našeg dekanata, u istoj bili smješteni i mladi iz Splitsko-makarske nadbiskupije, Mostarske-duvanjske biskupije i iz Wiesbadena, Njemačka. Uz radionice, održala se i sv. Misa te Euharistijsko klanjanje uz stihove Siniše Glavaševića, a koje su animirali župni zbor mladih. Iz naše udruge, išlo je 8 mladih, smješteni u dvije obitelji. U nedjelju, prisustvovali smo molitvi na memorijalnom groblju u Vukovaru nakon koje smo krenuli u koloni prema dvorcu Eltz gdje se održalo svečano Misno slavlje. Usprkos velikoj gužvi, više od 30.000 mladih, uspjeli smo posjetiti i vukovarsku bolnicu, jedan od najpoznatijih simbola stradanja grada Vukovara, ali i memorijalni centar Domovinskog rata gdje smo mogli vidjeti i čuti od vojnikinje što su sve žrtve rata prošli u srpskim logorima te koja su sve oružja i vozila korištena. Susret je završio koncertom poznatih pjevača duhovne glazbe Alana Hržica, sestre Husar, Božje pobjede, molitve patera Ike Mandurića, gostom iznenađenja Miroslavom Škorom i Općom opasnosti. Sretni i zadovoljni, puni dojmova, vratili smo se kući u ponedjeljak u jutro. Susret, pun zajedništva, radosti i nade, ispunio nas je mirom i dobrom voljom, te ohrabrio da još više djelujemo i radimo ono u što vjerujemo. Sljedeći susret biti će 2020. godine u Zagrebu. Zahvaljujemo se don Mladenu Milohaniću na financiranju puta.

20.05. Istria Wine & Walk 2017. – Preko 600 sudionika, uputilo se u 11km dugu šetnju po bujskim brežuljcima i vinogradima naših poznatih vinara uz 7 degustacijskih stajališta, a koje je prevozio bus iz Buja do prvih vinograda na čijem putu smo kao redari osiguravali protok prometa u gradu.

26.05. Povodom blagdana Duhova, Pedesetnice, u crkvi Majke Milosrđa u Bujama, održali smo euharistijsko klanjanje s pjesmama i molitvama Duhu Svetom u 20.00 sati. Klanjanje je predvodio don Pablo, pastoralni suradnik, uz ispovijedi.

17.06. „Svaka je osoba posebna. Ljudi su poput leptira na vjetru..neki mogu letjeti više od drugih, ali svaki od njih leti najbolje što može. Zašto, uostalom, raditi razlike? Svatko je različit i poseban, svatko je lijep i jedinstven.“ Ove parole su bile početak jedne dobrotvorne večeri koju su organizirali mladi bujske udruge Otvoreno Srce. Odabrana publika ispunila je otvorenje izložbe ručnih radova Centra za inkluziju i podršku u zajednici Buje.Vreće obojane tehnikom stencil, narukvice, ogrlice, knjižne oznake i ostali ručni radovi, izradili su korisnici centra s područja bujštine, Umaga, Novigrada i Grožnjana. Podrška u obliku donacija za izložene radove, prikupljenog iznosa od 1400,00 kn, pomoći će centru ne samo financijski već i u širenju svijesti o inkluziji osobama s poteškoćama u zajednici. Publiku su glazbeno zabavili i mladi Otvorenog Srca, Moreno Vidal, Tea Černac i Igor Opačak, prezentator programa zajedno sa Normom Acquavita koja je sa Dolores Barnaba bila posrednik između mladih i Centra. Učenici Talijanske osnovne škole iz Novigrada izveli su svoju komediju “Tuto el mondo xe paese ma, casa xe sempre meo…” na istrovenetskom dijalektu, čiju režiju potpisuju učiteljice Eva Fernetich i Vesna Jugovac Pavlović. Ova izložba, kao što je navela predsjednica udruge, Erika Barnaba, bila je prva prigoda da su mladi organizatori imali priliku surađivati s Centrom za inkluziju Buje. „Pogledaj, uputi svoj pogled prema najslabijima, dobro je za srce. To je lijek koji nijedan doktor ne može propisati. Najljepše je bilo vidjeti, pored slobode i iskrenosti koje članovi Centra žive, također i poniznost odgovornih koji se brinu o njima. Ljepota takve ljubavi, kojoj nije važna velika publika, donacija s više znamenki ili slično, nego kojoj je stalo samo do sreće članova centra, mladih i odgovornih koji se brinu o njima svaki dan. Smatram da je ova večer bila uspješna, iznad svih očekivanja.“

Prisutan je bio i gradonačelnik grada Buja, Fabrizio Vižintin, koji je pohvalio inicijativu, te predsjednica lokalne zajednice Talijana, Adriana Antonini. Centar za inkluziju je predstavio njihov voditelj Marko Đaković, koji je iskazao svoju zahvalnost za organizaciju izložbe. Objasnio je kako su ovi radovi plodovi njihovih aktivnosti koje provode tijekom cijele godine. One su način da izraze sebe, druženja sa drugima, prilika za našaliti se i upoznati bolje. Pozvao je prisutne da pogledaju njihove radove, da ih uzmu u ruku i ponesu sa sobom čak i bez donacije jer su to sve radovi izrađeni i poklonjeni sa srcem onima koji to znaju cijeniti.

07.-08.07. Istria Folk Fest, međunarodni folklorni festival održao se u petak i subotu u Novigradu i Bujama. Organizator festivala je Udruga hrvatskih foklornih festivala iz Zagreba koja uz ovaj festival organizira još dva Festivala, “Adriatica folk fest” u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Kraljevici i “Zagreb folk fest” u Zagrebu. Suorganizatori MFF “Istria folk fest” su Turistička zajednica grada Novigrada i Buja, POU Buje. Mi smo kao udruga pridonijeli organizaciji pratnjom plesnih grupi, prezentiranjem programa i u pripremi obje večeri. Na festivalima u njihovoj organizaciji do sada su sudjelovali ansambli iz: Hrvatske, Slovačke, Češke Republike, Turske, Rusije, Ukrajine, Grčke, Latvije, Njemačke.

12.07. – 08.08. Sudjelovali smo u organizaciji akcije „Krov za Reanu“ kojom smo prikupili dovoljno donacija za popravak krova pod kojim živi naša sugrađanka i prijateljica Reana Michelizza, a koji je oštećen nakon jakog nevremena. Akcija je uspješno završila. Prikupljeno je ukupno 21.247,00kn, od toga 11.727,00 kn – donacije pravnih i fizičkih osoba na tekućem računu i 9.520,00 kn – donacije predane osobno u ruke Reani, što je dovoljno donacija za popravak krova  u kojem je sudjelovao i Grad Buje s otplatom 1/3 troškova koji iznose ukupno 31.000,00 kn.

10.08. Održana je u gradskoj upravi video konferencija udruge „Otvoreno Srce“ s udrugom za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“ iz Daruvara, na inicijativu Grada Buja. Povodom međunarodnog tjedna mladih, udruga Impress održava svake godine kamp za mlade iz Hrvatske i inozemstva u kojem kroz cijeli tjedan provode radionice, aktivnosti i druženja s ciljem poticanja volonterstva i uključenosti mladih u zajednici. Ove godine uvrstili su ovu konferenciju u svoj program kampa koja je bila prilika za upoznavanje mladih, razmjenu iskustva i motivaciju. Rad i djelatnosti udruge Otvoreno Srce predstavili su Igor Opačak, dopredsjednik udruge i članovi Karin Rašić i Moreno Vidal, a Grad Buje je predstavila Elena Bernich, savjetnica za europske projekte i međunarodnu suradnju dok su njihovu udrugu predstavili predsjednica Tanja Herceg i potpredsjednica Melita Pranjić uz 40 polaznika kampa koji su pratili uživo konferenciju od kojih je nekolicina iznijela svoj dojam o kampu i aktivaciji u udruzi. Na konferenciji su se dotaknuli teme debate kampa „Da li su mladi ranjiva skupina u društvu?“, a koja je završila pozivom predsjednice udruge Impress za sudjelovanje naših mladih u njihovom kampu iduće godine, što je bio dodatan poticaj mladima da se još više uključe u rad zajednice znajući da ima mnogo mladih koji isto razmišljaju i teže ka istim ciljevima.

15.09. Još jedan Istria Folk Fest je uspješno odrađen – povodom fešte Dani grožđa. U punoj kino dvorani POU-a Buje nastupili plesni ansambli iz Češke, Estonije, Poljske, Slovačke i zbor iz Litve, a koje su dočekali i brinuli o njima za vrijeme trajanja programa mladi iz naše udruge. Zahvaljujemo na odličnoj suradnji organizatoru festivala udruzi Hrvatski folklorni festivali iz Zagreba, voditelju organizacije Nikoli Tuškanu i cijelom njegovom timu. Vidimo se na sljedećem Istria Folk festu iduće godine.

15.10. Uspješno je održana Misa mladih u crkvi Majke Milosrđa koju su animirali mladi iz naše udruge. Misu je predvodio don Vladimir Brizić uz župnog vikara don Marčina Majdena koji su uz don Carlosa Arturo Fonseca(Petrovija) prije Mise ispovijedali mnogo mladih koji su ispunili crkvu sa svojim roditeljima radi početka vjeronaučne godine.

Od 29.-31.10.2017. organizirali smo trodnevicu “Holywin – Svetost pobjeđuje”, bdijenje uoči blagdana Svi Sveti, u suradnji sa don Vladimirom Brizićem, župnikom župe Buje. Kroz tri dana priprave, održane su projekcije filmova o svecima don Boscu i Padre Piu na koje su se odazvali mladi i stariji u župnoj dvorani, kako bi što bolje upoznali njihove svete živote. Na dan Holywina 31.10. zaključili smo bdijenje sv. Misom i Euharistijskim klanjanjem koje su animirali mladi naše udruge uz župnika don Vladimira, župnog vikara don Marčina Majdena i bivšeg župnika don Mladena Milohanića. Cilj Holywina je približiti značaj blagdana Svih svetih, ljudi koji su svojim životima usprkos poteškoćama uspjeli činiti dobra djela za ovaj svijet s puno ljubavi u čemu im je pomogla vjera u Boga. To je ujedno i poziv nama na svetost života jer smrću ne završava život duše.

06.12. Dočekali smo sv. Nikolu u crkvi Majke Milosrđa u Bujama. Pod organizacijom župe Buje i DVD-a Buje, služena je sv. Misa koju je vodio don Vladimir Brizić uz animiranje mladih naše udruge. Nakon sv. Mise, prepunu crkvu djece i njihovih roditelja posjetio je sv. Nikola koji im je ispričao priču o svom životu i podijelio poklone.

21.12. Nastupili smo na otvorenju Božićnog Bujskog Sajma uz duhovne božićne pjesme s kojima smo popratili dolazak Betlehemskog svjetla u naš grad kojeg su donijeli mladež DVD-a Buje. Don Vladimir Brizić je uz kratku priču o Božiću, blagoslovio svjetlo i božićno drvce koje su građani okitili donoseći razne ukrase, a gradonačelnik grada Buja Fabrizio Vižintin je pozdravio i uputio prigodnu čestitku građanima povodom Božićnih i novogodišnjih blagdana. Božićni sajam trajao je do 24.12. na kojem smo imali i štand s ponudom ručnih radova.

23.12. Tradicionalni božićni koncert proslavio je svoju 20. obljetnicu održavanja u crkvi Majke Milosrđa u Bujama pod organizacijom Župnog vijeća, Zajednice Talijana Buje i udruge Otvoreno Srce.  U prepunoj crkvi moglo se osjetiti blagdansko ozračje kojeg su svojim pjevanjem božićnih pjesama širile 9 grupa odnosno vokalnih skupina, zborova i klapa. Koncert je otvorio župni zbor „San Servolo“, a voditeljice koncerta Rosalba Stanković i Antonella Štoković pozdravile su publiku i prisutne, među njima i gradonačelnika grada Buja Fabrizija Vižintina, župnika don Vladimira Brizića i don Mladena Milohanića. Nastupili su ŽVS “Romansa”, Coro misto CI Buie, Klapa “Kaštelanke”, Klapa “Rožice”, Coro misto CI Momiano, GV “Ad Libitum” CI Verteneglio, GV CI Crassiza i Klapa “Kornarija”. Koncert je završen u ugodnom božićnom druženju ispred crkve koje je organizirala udruga Otvoreno Srce uz domaće kolače, kuhano vino lokalnih vinara i božićne pjesme pod šatorom, financirano pomoću prijavljenog projekta iz HEP-ovog natječaja „Svjetlo na zajedničkom putu 2017.“

30.12. Volonterska grupa TOŠ „Edmondo de Amicis“ iz Buja organizirala je u svojoj školi dobrotvornu akciju prikupljanja osnovnih prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština od učenika i njihovih roditelja. Sve prikupljene donacije predali su našoj udruzi koje smo podijelili potrebitim obiteljima na području Buja.

2018.

Za 2018. godinu odlučili smo da će to biti godina još više posvećena radu s mladima kroz razne aktivnosti, probe, susrete, druženja i volonterske akcije. Godinu smo započeli s redovnim održavanjem glazbenih proba.

28.01. Animirali smo sv. Misu za mlade u crkvi Majke Milosrđa s kojom je započeo i vjeronauk za djecu nakon zimskih praznika.

16.02. Održali smo susret za mlade pod organizacijom naše udruge i župe Buje. Na susretu smo kroz čitanje i podjelu Evanđelja pokušali bolje upoznati Korizmu. Pogledali smo kratku video priču o sv. Maksimilijanu Kolbe o tome kako je život borba te kako je svoju vjeru živio u potpunosti jer je dao svoj život za drugog čovjeka u logoru Auschwitz kako njegova obitelj ne bi ostala bez svog oca, zbog čega je i postao svetac. Pošto smo na početku Korizme, donijeli smo odluke kojih bi se mogli pridržavati tijekom ovog perioda gdje ćemo pokušati ustrajati da se odlučimo za dobra djela, bolje stvari, a odreknemo se loših, što će drugima donijeti dobro, a i nama samima.

Kroz korizmeno vrijeme u veljači i ožujku nastavili smo s probama i susretima svakog petka gdje su mladi uz pjesmu molili i križni put, pripremali ručne radove za Uskrs i gledali film „Veliko čudo“.

24.03. Sudjelovali smo na regionalnom susretu sudionika e-duhovnih vježbi u Pazinu kojeg su organizirali franjevci pazinskoga samostana. Susret je obilježen duhovnim nagovorom o čitanju i razmatranju sv. Pisma, sv. Misom i klanjanjem uz podjelu iskustva, svjedočanstva nakon čega je uslijedilo druženje sudionika u blagovaoni samostana. Jedno lijepo i novo iskustvo za nas mlade!

28.04. Nakon sv. Mise koju je predvodio don Vladimir Brizić uz don Mladena Milohanića, održano je euharistijsko klanjanje kojeg su animirali mladi naše udruge.

Dopo la Santa Messa celebrata da don Vladimir e don Mladen, abbiamo animato un momento di adorazione eucaristica con preghiere e canzoni.

12.05. Održali smo zajedničku probu sa zborom mladih iz župe Petrovija. Pripremamo pjesme za koncert duhovne glazbe koji će se održati 26.05.(subota) u sklopu trodnevnice sv. Servula na trgu sv. Servula s početkom u 20.00 sati.

Ci siamo incontrati con i giovani della parrocchia di Petrovia per fare una prova in comune in quanto ci esibiremo assieme al concerto in Piazza grande nell’ambito dei festeggiamenti di San Servolo.

24.-27.05. U našoj župi Buje je održana trodnevnica, duhovna obnova povodom proslave zaštitnika župe sv. Servula. Prvi dan trodnevnice, ujedno i dan svetog Servula po kalendaru – Misu je vodio don Marčin Majden, kapelan župe Buje uz don Mladena Milohanića u prepunoj crkvi Majke Milosrđa. Nakon sv. Mise, don Marčin je podijelio bolesničko pomazanje svima. Na drugom danu trodnevnice sv. Servula, sv. Misa je započela s procesijom ministranata i svećenika don Michele Cittadino iz Rijeke, don Bernard Jurjević iz Barbana koji je predvodio misno slavlje, don Mladen Milohanić, kapelan don Marčin Majden i don Vladimir Brizić, župnik župe Buje. Nakon sv. Mise održano je i klanjanje koje su animirali naši mladi iz udruge uz don Bernarda. Duh sveti se spustio u našu prepunu crkvu Majke Milosrđa, što su mogli osjetiti svi prisutni, naši župljani, a i mnogi koji su došli iz obližnjih gradova. Trećeg dana trodnevnice sv. Misu je predvodio don Roko Smokrović, duhovni pomoćnik na Borovju u Zagrebu uz prisutne svećenike naše župe i brojne okupljene hodočasnike iz Istre i naše župljane. Nakon misnog slavlja, uslijedio je koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili Danijel Damjanović sa grupama Milost i KUMI, Davor Terzić, te mladi naše udruge u suradnji sa zborom mladih iz župe Petrovija. Zahvaljujemo se našem župniku don Vladimiru na ukazanom povjerenju i prilici da pomognemo pri organizaciji animiranjem svetih Misa i klanjanja trodnevnice i dizajniranju plakata te poticaju na suradnju s mladima iz Petrovije što vjerujemo da nas je još više ojačalo da u istom Duhu kroz pjesmu, probe i susrete svjedočimo našu vjeru i da se međusobno povežu mladi našeg područja.

Još jedan Istria Folk fest uspješno je održan 22.-23.06. u Bujama i Novigradu pod organizacijom udruge Hrvatski folklorni festivali iz Zagreba. U ovom prvom terminu održavanja nastupilo je 5 grupa iz Bugarske, Slovačke i Poljske: BISTRITCA (Bulgaria), MIHALOVSKI NEVESTI I BETARE (Slovakia), SADECZOKI (Poland), VASSIL ARNAOUDOV (Bulgaria) i ZEMPLINSKI HELIGONKARI (Slovakia). Folklorne grupe predstavile su tradicionalne plesove i pjesme u predivnim odijelima koje zrače kulturom zemalja iz kojih dolaze. Zbog lošeg vremena, prva večer festivala u Bujama se održala u kino dvorani, ali je u subotu druga večer bila održana na velikom trgu u Novigradu. Drago nam je da smo mogli biti dio ovog festivala jer su mladi stekli još jedno iskustvo odgovornosti, zrelosti pristupa organizaciji ovakvog festivala. Mladi su tijekom trajanja programa od samog dolaska do završetka brinuli o grupama(150 osoba) i pratili redoslijed njihovog nastupanja, bili im na usluzi, surađivali su s profesionalnim organizacijskim timom festivala, sporazumijevali se s gostima na engleskom jeziku, prezentirali program, montirali šator za grupe, te time razvili multikulturalnost, etičnost, radikalnost i komunikacijske sposobnosti. Zahvaljujemo udruzi Hrvatski folklorni festival na još jednoj odličnoj suradnji.

01.07. Voditelji naše udruge Erika Barnaba(predsjednica) i Igor Opačak(tajnik) su uspješno položili online tečaj Youth Work HD koji je namijenjen svima koji rade s mladima, a nastao je pod zajedničkom suradnjom Centra tehničke kulture Rijeka s partnerima iz Italije, Latvije i Litve. Tečaj se sastoji od 4 modula u trajanju 60 sati – Dosezanje do mladih, Suradnja s relevantnim dionicima u području mladih, Utjecanje na politike u području mladih i Korištenje digitalnih alata. Tečaj je započeo 7. svibnja zaključno s 1. srpnja. Svaki modul traje 15 sati i sastoji se od obaveznih i neobaveznih zadataka, interaktivnih lekcija, videa, infografika, iskustava stručnjaka iz područja rada s mladima te završnog ispita. Kroz ovaj tečaj naučili smo kako efikasno komunicirati, motivirati, biti psihološka podrška, osnaživat mlade, koristiti online alate, dati glas mladima, prikupiti sredstva i pronaći partnere s kojima će realizirati projekte za mlade te istodobno pratiti i istraživati njihove potrebe što će puno pomoći u radu s mladima naše udruge.

06.07. Održali smo i zadnje euharistijsko klanjanje uz sv. Misu pred ljetnu pauzu naše udruge. U punoj crkvi Majke Milosrđa sv. Misu je predvodio župnik don Vladimir Brizić, a klanjanje kapelan don Marčin Majden koje su pjesmom i molitvama animirali naši mladi.

15.08. Proslavili smo 8. rođendan udruge uz roštilj i druženje. Zahvaljujemo svima koji su nam do sada na bilo koji način pomogli i koji nas podržavaju.

31.08. – 01.09. Istria Folk Fest, međunarodni folklorni festival koji se već treću godinu održao pod redateljskom palicom Nikole Tuškana u dva najljepša gradića na sjeveru Istre, Novigradu i Bujama. U ovom drugom terminu održavanja ove godine nastupile su grupe Ozvena zbor iz Slovačke, KUD Oton Župančić iz Slovenije, ansambl Tekovanček iz Slovačke i folklorna grupa Prau Lleron iz Španjolske. Organizator festivala je Udruga Hrvatski folklorni festivali iz Zagreba, koja uz ovaj festival organizira još dva Festivala, “Adriatica folk fest” u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Kraljevici i “Zagreb folk fest” u Zagrebu. Suorganizatori MFF “Istria folk fest” su Turistička zajednica grada Buja i Novigrada i POU Buje, te naša udruga Otvoreno Srce čiji mladi su bili zaduženi za prezentiranje programa, brigu i pratnju grupa. Jedna predivna večer u kojoj su grupe na predstavile bogate tradicije, običaje i nošnje svojih naroda i svoje načine očitovanja kroz glazbu i plesove.

07.09. Nakon ljetne pauze, započeli smo ponovno s našim aktivnostima. Održali smo pripremni susret i sastanak za volontersku akciju “Jedan obrok za svako dijete” na kojem smo se upoznali s radom Marijinih obroka, međunarodne humanitarne organizacije koja uspostavlja programe prehrane u školama u najsiromašnijim zajednicama svijeta gdje glad i siromaštvo sprječavaju djecu da steknu obrazovanje. Pogledali smo film „Dijete 31“, inspirativni kratki film o radu Marijinih obroka koji prati osnivača organizacije i direktora Magnusa MacFarlanea-Barrowa dok putuje do njihovih projekata školske prehrane u Malaviju, Indiji i Keniji. Vrlo dirljiv film koji prikazuje u kakvim uvjetima djeca žive, što sve čine da bi preživjeli i umanjili bol od gladi. Potaknulo nas je da si osvijestimo koliko možemo biti zahvalni i sretni zbog svega što mi ovdje imamo i kako živimo.

16.09. Proveli smo akciju “Jedan obrok za svako dijete” kojom su mladi volonteri udruge infomirali i prikupljali donacije za Marijine obroke na štandu tijekom zadnjeg dana održavanja fešte Dani grožđa u popodnevnim satima. Prikupljeno je 1379,10 kn donacija i time je osigurano 11 djece s toplim obrokom na mjestu obrazovanja svaki dan kroz cijelu školsku godinu. Zahvaljujemo svima vama koji ste posjetili naš štand i pomogli svojim donacijama. Na štandu se uz promotivne materijale mogao pogledati i film Dijete 31 koji prikazuje rad Marijinih obroka. Akciju smo proveli u suradnji s udrugom Marijini obroci iz Zagreba koji su dio međunarodne organizacije Mary’s meals koja pruža djeci jedan dnevni obrok na mjestu obrazovanja te se time privlači kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju osnovno obrazovanje koje im otvara vrata za bijeg iz siromaštva. Organizacija danas dopire do 1.361.586 najsiromašnije djece u 17 zemalja diljem Afrike, Azije, Južne Amerike i Kariba! Njihovo se djelovanje proširilo na čak 199 novih škola i obrazovnih centara.

20.09.-04.10. Organizirali smo akciju BAU MIAO Help u suradnji s Lions klubom iz Poreča kojom smo prikupljali donacije(prehranu za pse i mačke, deke i jastuke u dobrom stanju) tijekom 15 dana u Bujama i Poreču. Donacije smo prikupljali na štandu ispred Konzuma u centru Buja dvije subote i tijekom tjedna u našem prostoru i u caffe baru Fantasy. Zahvaljujemo svima koji su svojom donacijom pomogli akciji te tako pružili bolje utočište 60 pasa, 50 mačaka, 5 patki i 4 goluba koji borave u azilu “Happy End Animal Rescue” u Pazinu. Azil je započeo sa radom prije 8 godina. Prije 3 godine su dobili vodu, što im je znatno olakšalo rad. Na priključak struje još čekaju, ali se nadaju da će i to uskoro biti. Bez struje im je gotovo nemoguće prihvatiti donacije u vidu svježe hrane (ne mogu ih hladiti) i zato su nažalost u velikom gubitku. Rad azila svih ovih godina omogućen je isključivo kroz donacije dobrih ljudi. Azil pruža psima i mačkama lutalicama utočište te ih tako uklanja s ulica što uvelike doprinosi čistoći gradova i sigurnosti građana. Sve životinje azila moguće je udomiti jer su životinje pripitomljene i uredno zbrinute. U ovu akciju su bili uključeni i mladi naše udruge koji su vrijedno prikupljali donacije na štandu te ih i odvezli u azil.

29.09. Pjevali smo i svirali na vjenčanju Mateje & Mateja Vučića u Materadi na Misi koju je predvodio don Carlos Arturo Fonseca, župnik. Želimo im puno sreće i ljubavi te obilje Božjeg blagoslova u njihovom bračnom životu.

Od 10. mjeseca započele su u našoj župi Buje Mise mladih svake nedjelje u 18.00 sati. Svaku drugu nedjelju animirati će mladi naše udruge Misu pa vas sve pozivamo da dođete. Mise mladih su predviđene za sve mlade koji se pripremaju za Prvu pričest, Krizmu, srednjoškolce, studente, radničku mladež, ali i za sve Vas ostale i vaše obitelji kojima više odgovara večernji termin nedjeljne Mise te za sve kojima se sviđa mladenački duh.

31.10.2018. Održali smo bdijenje “HolyWin – Svetost pobjeđuje” u crkvi Majke Milosrđa u Bujama uz sv. ispovijed, Misu i Euharistijsko klanjanje. Svetu Misu je predvodio don Vladimir Brizić, župnik uz kapelana don Marčina Majdena. Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim koje je bilo sastavljeno od meditacija, molitve svecima, litanija, pjesama te osobne molitve uz svijeće koje su župljani mogli upaliti pred Presvetim za duše svojih pokojnih. Bdijenje su pripremili i animirali mladi naše udruge. Prigodne brošure s pjesmama i molitvama radi boljeg praćenja programa, plakat te sličice sa svecima koje su građani mogli ponijeti u svoje domove kao uspomenu s ovogodišnjeg HolyWina, izradila je predsjednica udruge Erika Barnaba, dok je program zajedno s Erikom osmislio Igor Opačak, tajnik udruge. Uz ovo bdijenje, ušli smo puni Duha Svetoga u blagdan Svi Sveti uz poticaj da se trudimo biti sveti za raj. Želimo vam blagoslovljen blagdan Svi Sveti i Dušni dan!

U petak 09.11. bili smo na Misi mladih u Pazinu koju su započeli jednom mjesečno organizirati fratri franjevačkog samostana Marijina pohođenja iz Pazina. U prepunoj crkvi mladih, sv. Misu je predvodio don Ivan Filipović iz Zajednice Cenacolo koji je zajedno sa svojih dvoje mladih svjedočio o obraćenju i izbavljenju iz ropstva ovisnosti o drogama te o djelovanju njihove zajednice. Sv. Misu je animirao zbor mladih župe sv. Antuna iz Pule.

18.11. Animirali smo sv. Misu mladih u znak sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje koju je predvodio župnik don Vladimir Brizić uz kapelana don Marčina Majdena. Među brojnim prisutnima bili su i predstavnici gradske vlasti dogradonačelnica Jessica Acquavita i predsjednik gradskog vijeća Rino Duniš. Nakon sv. Mise, uslijedila je procesija do Gospinog kipa u dvorištu crkve uz blagoslov i paljenje svijeća.

02.12. Misom mladih i klanjanjem započeli smo naš put u Došašću, put pripreme i iščekivanja blagdana Božića. Sv. Misu i klanjanje je predvodio kapelan don Marcin Madej. Došašće je vrijeme iščekivanja i pripreme za rođenje Isusa u svakome srcu koje je puno puta siromašno kao mala štalica u kojoj se Sin Božji treba roditi.

06.12. Dočekali smo i ove godine sv. Nikolu s pjesmom i molitvom. Mnogobrojni mališani i njihovi roditelji nestrpljivo su s iščekivanjem pratili sv. Misu koju je predvodio don Vladimir Brizić, župnik župe Buje koja je bila organizator događaja, a koji su popratili s pjesmama mladi iz naše udruge. Nakon sv. Mise, prvo nas je posjetio krampus koji je obišao svu djecu, međutim ubrzo je stigao sv. Nikola koji je djecu obradovao s poklonima koje su pripremili DVD Buje.

10.12. Predstavljena je nova web stranica naše udruge: https://www.otvoreno-srce.hr  na kojoj se nalaze sve naše novosti, aktivnosti i projekti koje radimo. Web stranica je responzivna za mobilne i tablet uređaje. Također možete nas kontaktirati i pomoću nove e-mail adrese: info@otvoreno-srce.hr

14.12. Na održanoj svečanoj skupštini Crvenog Križa Buje povodom 140. obljetnice osnutka Crvenog Križa i 65. obljetnice akcije darivanja krvi u RH, dodijeljena je zahvalnica našoj udruzi za doprinos, dugogodišnju suradnju i pomoć u provođenju programa Crvenog Križa. Zahvaljujemo Crvenom Križu Buje na prepoznavanju našeg nastojanja i zalaganja da učinimo naše malo Buje boljim mjestom za život.

14.12. Održali smo Božićni radionicu ručnih radova u našoj udruzi te smo pripremili radove za Božićni sajam 20.-22.12.2018.

25.12. Animirali smo Božićnu Misu mladih u crkvi sv. Servula.

2019.

06.01. Prvu Misu mladih u Novoj godini animirali smo na blagdan Sveta Tri Kralja u crkvi sv. Servula. Započeli smo animirati večernju sv. Misu mladih redovito svake nedjelje u crkvi Majke Milosrđa. Povremeno uživo emitiramo Misu mladih putem službenog profila udruge na društvenoj mreži.

26.01. Pjevali smo i svirali na vjenčanju našega Ivice i Slobodanke Ćošković, te na krštenju njihove kćerke Petre. Ivica je bio dugogodišnji član naše udruge od samih početaka, a i prvi član kojeg smo oženili.

08.02. Prisustvovali smo velikom koncertu duhovne glazbe “Rijeka Milosti” u Rijeci s ciljem okupljanja ljudi u zajedništvu, radosti, pjesmi, slavljenju, molitvi i konkretnom djelu pomoći potrebitima. Koncert je organizirao Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije u suradnji s Udrugom DePaul Hrvatska i dio je humanitarne akcije “Zimovanje 2018./2019.”

Kroz veljaču i ožujak, nastavili smo animirati Mise mladih uz održavanje glazbenih proba četvrtkom i nedjeljom prije Mise. Pripremali smo pjesme za Korizmeno vrijeme.

16.03. Održan je sastanak udruge na kojemu je podneseno izvješće o radu udruge za prethodnu 2018. godinu. Članovima je predstavljen plan rada, kalendar aktivnosti za 2019. godinu.

20.04. Animirali smo svečano Vazmeno bdijenje i sv. Misu navečer u crkvi sv. Servula, a 21.04. večernju Uskrsnu Misu mladih u crkvi Majke Milosrđa.

28.04. Održali smo i animirali pjesmom i molitvom Misu mladih i klanjanje „Mir vama! Pace a voi!“ pod organizacijom naše udruge, a predvodio je župnik don Vladimir Brizić. Događaj je okupio i mlade iz drugih gradova u Istri. Izrađene su i prigodne knjižice za klanjanje radi lakšeg praćenja s molitvama i pjesmama.

11.05. S posebnim zadovoljstvom animirali smo vjenčanje Antee i Roberta Goluske. Antea, djevojka s mnogo darova, nekoliko je godina bila vrlo aktivna članica naše udruge. Sv. Misu vjenčanja predvodio je don Vladimir Brizić, župnik.

I ove godine održana je trodnevnica proslave sv. Servula, patrona župe i zaštitnika našeg grada Buja od 23. – 25.05. u crkvi Majke Milosrđa, dok je 26.05. u crkvi sv. Servula održana koncelebrirana sveta Misa s procesijom. Organizator proslave je župa sv. Servula – don Vladimir Brizić, župnik.Prvi dan trodnevnice Misu je predvodio don Geremia Massa koji je na kraju blagoslovio i molio za bolesnike.Na drugom danu trodnevnice, predstavljena je jedna od najvećih relikvija kršćanstva “Torinsko platno – Sindone” kroz čiju povijest i analizu nas je proveo don Antun Nižetić koji je i predvodio sv. Misu.Treći dan trodnevnice započeo je sv. Misom koju je predvodio don Joel Catary, a završio je Euharistijskim klanjanjem koje su pjesmom animirali mladi naše udruge. Zahvaljujemo se don Vladimiru na ponovno ukazanom povjerenju da animiramo pjesmom sva tri dana Mise trodnevnice i klanjanje.

09.06. Zajedno smo dočekali i proslavili blagdan Pedesetnice, blagdan silaska Duha Svetoga nad apostole, animirajući sv. Misu i klanjanje koje je predvodio župnik don Vladimir Brizić uz kapelana don Marčina Madeja. Bila je to prilika i za duhovnu pripremu, ispovijed krizmanika, kumova i njihovih roditelja koji će se krizmati sljedeće subote. Vjerujemo da je sve koji su došli dotakla Njegova milost i da su svi puna srca išli svojim domovima noseći Duha Svetoga svojim bližnjima.

28.-29.06. Održao se Istria Folk Fest u 1. terminu ove godine. U Novigradu i Bujama nastupilo je 8 inozemnih grupa: 3 grupe iz Poljske, Latvija, 2 grupe iz Slovačke, Mađarska i Moldavija. Naši mladi volonteri i ovaj put su pomogli pri organizaciji u radu s grupama i prezentiranjem programa. Svaki volonter dobio je po jednu grupu po koju su išli u Kanegru gdje su grupe bile smještene, te su se zajedno s autobusima uputili prema mjestima održavanja festivala. Mladi su se kao i svaki put dosad dobro snašli u vođenju grupa, bili im na usluzi, komunicirali na stranom jeziku te brinuli o 350 osoba (cca).

17.08. Animirali smo vjenčanje naše članice Jana Frankovic i njenog muža Maria Sirotića u crkvi sv. Servula u Bujama. Misu s obredom predvodio je don Vladimir Brizić.

Ponovno se održao Istria folk fest u 2. terminu ove godine 30.-31.08. u Bujama i Novigradu. Nastupilo je 7 grupa iz Bugarske, Slovačke i Slovenije o kojima su brinuli mladi naše udruge uz prezentiranje programa kroz obje večeri.

05.-07.09. Uređivali smo, čistili, izbjeljivali i osvježili prostor u kojem održavamo probe, aktivnosti, susrete i u kojem se stvara većina naših projekata.

15.09. Uspješno je završena još jedna akcija “Jedan obrok za svako dijete” 2019. s kojom se infomiralo i prikupljalo donacije za Marijine obroke na štandu tijekom zadnjeg dana održavanja fešte Dani grožđa u popodnevnim satima.

Službeno objavljujemo da je prikupljeno 1.937,70 kn donacija i da će time biti osigurano 16 učenika s toplim obrokom na mjestu obrazovanja svaki dan kroz cijelu školsku godinu. Akciju smo proveli u suradnji s udrugom Marijini obroci iz Zagreba koji su dio međunarodne organizacije Mary’s meals koja pruža djeci jedan dnevni obrok na mjestu obrazovanja te se time privlači kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju osnovno obrazovanje koje im otvara vrata za bijeg iz siromaštva. Održali smo pripremni susret volontera na kojem smo pogledali filmove Dijete 31 i Generacija nade kako bi se što bolje upoznali s radom međunarodne organizacije Marijinih obroka.

28.09. Prikupljali smo donacije za azil iz Pazina, Bau Miao Help akcijom. Sve donacije odnijeli smo na spektakl organiziran istom namjerom pod Lions klubom iz Poreča, a koje su dostavljene 4. listopada na dan sv. Franje, zaštitnika životinja, u azil udruge Happy End Animal Rescue u Pazinu.

Donacije iz Buja:

– 29,5 kg kroketa za pse

-14,100 kg kroketa za mačke

– 2 kg mesa za mačke

– 21,270 kg mesa za mačke

– 5 kg pjeska za mačke s granulama protiv mirisa

– 283,00 kn

– Velike i male posude, jastuci, deke

04.-06.10. Odazvali smo se pozivu udruge Marijini obroci iz Zagreba da zajedno s njima hodočastimo u Međugorje na godišnje okupljanje velike obitelji Marijinih obroka. Oko 120 ljudi iz 14 zemalja okupilo se, zajedno s osnivačem Marijinih obroka Magnusom, njegovom suprugom Julie i njihovom obitelji, kako bi molili i zahvalili za rad Marijinih obroka, za svu djecu koja primaju obroke, za sve volontere i donatore.

U petak 04.10. pri jutarnjem dolasku u Međugorje, okupili smo se u novom informativnom centru Marijinih obroka, „plavi kontejner“ napravljen od recikliranog kontejnera za prijevoz robe, preuređen u stilu afričke učionice i ukrašen fotografijama iz programa Marijinih obroka. Susreli smo se sa Magnusom, osnivačem te mu ispričali o akciji „Jedan obrok za svako dijete“ koju provodimo dvije godine za Dane grožđa u Bujama na što nam je on od srca zahvalio i zahvalio ujedno svim donatorima. Zatim nakon upoznavanja uslijedio je njegov nagovor i molitva, te druženje i upoznavanje s ostalim volonterima. Tog dana smo svi zajedno išli na Križevac gdje smo molili Križni put zajedno s Magnusom i njegovom obitelji.

U subotu 05.10. imali smo veliku milost da nas primi vidjelica Mirjana, ispričavši nam svoje svjedočanstvo i razgovarala je sa nama o pitanjima koja su nas zanimala. Vidjelica je veliki podupiratelj rada Marijinih obroka. Uslijedio je blagoslov info centra i druženje. Posjetili smo i brdo ukazanja Podbrdo gdje se Gospa prvi put ukazala. Sudjelovali smo i na večernjem programu župe kroz sv. Ispovijed, krunicu, Misu i klanjanje, te smo se pomolili kod kipa Uskrslog Isusa iz čijeg koljena kapaju suze, tj. tekućina koja je po kemijskom sastavu istovjetna ljudskim suzama. Jedan od čudesnih događaja vezanih za ovaj kip je i taj kako su 16-godišnjoj djevojci suze sa kipa ozdravile oči.

U nedjelju 06.10. u info centru imali smo zadnji susret s Magnusom i njegovom obitelji, na kojem smo molili krunicu uz osobne molitve i na taj način smo se pozdravili s njima. Uslijedio je odlazak na sv. Misu i povratak kućama.

Vjerujemo da će ovo hodočašće donijeti plodova za rad Marijinih obroka da se još više proširi ova jednostavna priča jer je više od 61 milijun djece koja ne idu u školu zbog gladi i siromaštva. Drago nam je da smo mi kao udruga mogli biti dio ove velike obitelji i osjetiti to ogromno zajedništvo i ljubav koja vlada među svim volonterima Marijinih obroka.

„Holywin – Svetost pobjeđuje“, bdijenje po cijeloj zemlji uoči blagdana Svi sveti 31.10. Mladi udruge Otvoreno Srce zajedno sa župom Buje, petu godinu zaredom organizirali su molitveno bdijenje u čast svih svetaca. Svetu Misu i euharistijsko klanjanje predvodio je župnik Vladimir Brizić, popraćeno duhovnim pjesmama i molitvama mladih Otvorenog Srca. Kapelan, don Mauro Boccadoro, bio je na raspolaganju cijelu večer za sakrament ispovijedi. Brojna djeca, mladi i stariji pridružili su se inicijativi u nadi da će biti ustrajni u vjeri, strpljivi i ponizni Isusovi svjedoci, jer kako nam je otkrio riječima župnik Brizić, potrebni su nam sveci u „trapericama i tenisicama” koji će širiti po svim medijima, kršćansku poruku bez straha da će biti „glas koji viče u pustinji“, bez straha da će biti znak proturječnosti koji ide protiv struje ili koji neće odustati zbog kritika onih koji banaliziraju opasnost od Halloweena.

19.11. Animirali smo sv. Misu i klanjanje u kapeli Lječilišta Istarske toplice povodom trodnevnice Gospi od zdravlja, a koje je predvodio don Marčin Madej uz nagovor na temu “Liječenje duha, duše i tijela sakramentima i molitvom”. Zahvaljujemo se organizatorima na poziv.

01.12. Prvu Nedjelju Došašća proveli smo uz sv. Misu i klanjanje u našoj župi koje je predvodio don Marčin Madej, župnik. Kroz molitvu, pjesme i meditacije ušli smo u ovo vrijeme iščekivanja, pripreme za Njegov dolazak, za Isusovo rođenje ovoga Božića u našem srcu, u našim životima.

07.12. Župnik don Marčin Madej blagoslovio je prostora koji koristimo za naše aktivnosti. Prezentirali smo mladima nove majice, dukserice i transparent koje smo kupili povodom 10. obljetnice rada udruge(2010-2020). Izrađivali smo božićne ručne radove kroz tri dana. Zahvaljujemo župi Buje i Gradu Buje na podršci u našim jednostavnim i skromnim inicijativama usmjerenim na njegovanje i prenošenje mladima vrijednosti prijateljstva i dobrote u miru.

25.12. Animirali smo Božićnu Misu mladih u crkvi sv. Servula u Bujama.

2020.

07.02. bili smo na koncertu Rijeka Milosti 2 u Rijeci u dvorani Centar Zamet koji je organizirao Ured za mlade Riječke nadbiskupije. Na koncertu su nastupili Alan Hržica, Amorose, Ivan Seletković, Petar Buljan (Božja Pobjeda), Sestre Palić, Vanessa Mioč i Zbor mladih riječke nadbiskupije. Koncert je bio humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica bio je za opremanje Doma za osobe s demencijom u Rijeci. Pod našom organizacijom, na koncert smo išli s jednim busem od 50 osoba iz Buja i Umaga te okolnih mjesta. Predivan slavljenički koncert molitvenog programa nas je sve povezao i ispunio nas s Njegovim milostima te smo mi mladi bili zaista oduševljeni.

Zbog pandemije virusa COVID-19, morali smo obustaviti sve naše aktivnosti od 11. ožujka do 6. svibnja. No, tijekom pandemije naši mladi su se uključili kao volonteri u Crvenom križu Buje za slaganje i dostavu paketa najugroženijim građanima sa područja Bujštine – starijim i nemoćnim domaćinstvima, socijalnim korisnicima te osobama u samoizolaciji. Održali smo i jedan online video susret s mladima uz molitvu, razgovor i pjesmu. U svibnju smo nastavili s animiranjem sv. Misa.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je izvješće o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja za 2019. godinu na nacionalnoj razini. Ponosni smo na 14 naših mladih volontera koji su kroz razne aktivnosti udruge volontirali 2177 sati.

31.05. Proslavili smo blagdan Pedesetnice, silazak Duha Svetoga nad apostole uz sv. Misu i klanjanje koje je predvodio don Marcin, župnik, a naši mladi su pjesmama i molitvama animirali. Kroz molitvu, meditaciju i pjesmu nastojali smo doživjeti vodstvo Duha Svetoga koji od samih početaka stvaranja sve do danas neprekidno vodi, potiče i snaži one koji mu se otvaraju.

19.07. Animirali smo Prvu svetu pričest u Zrenju. Čestitamo malim prvopričesnicima ovaj vrlo važan dan i neka Gospodin uvijek prebiva u njihovim životima.

25.07. Animirali smo sv. Misu vjenčanja Lorene & Kristijana i krštenje njihovog djeteta u Šterni koje je predvodio don Marcin, župnik.

Jedno desetljeće udruge obilježeno je 16.08.2020. u nedjelju s malom, ali vrlo značajnom proslavom. Na proslavi, nakon sv. Mise predvođene župnikom don Marcinom Madejom, a koju su glazbeno animirali naši mladi, 10- godišnji rad udruge je prikazan kroz kratak video uradak. Tom prilikom uručene su i dvije zahvalnice: Gradu Buje za uspješnu suradnju, pruženu pomoć i podršku u realizaciji aktivnosti udruge. U zadnjih nekoliko godina udruga je korisnik gradskoga proračuna iz kojeg se financira njihov godišnji program, a i koriste gradski prostor u kojem se odvijaju sastanci, probe i organizacija aktivnosti udruge. Plaketu je preuzeo gradonačelnik Fabrizio Vižintin te je uputio riječi pohvale mladima koji, neprestano aktivni, doprinose životu i dobru društva. Druga zahvalnica uručena je Župi sv. Servula Buje za stalnu podršku i uspješnu suradnju uspostavljenu posljednjih godina sa župnikom don Marcinom, a čak i prije toga s don Vladimirom, koji su otvoreni prema njihovim idejama i duhovnim aktivnostima poput vjenčanja, misa mladih, svetih potvrda i pričesti, klanjanja i još mnogo toga. Zatim je uslijedilo uručenje zahvalnica i najaktivnijim članovima, bez kojih se sve to ne bi moglo postići. Večer je završila prigodnim trenutkom i dugo očekivanim rezanjem torte kojem je prisustvovao i gradonačelnik Vižintin.

Pjesmom smo animirali drugi dan dvodnevnice 07. rujna, povodom proslave blagdana Male Gospe. Sv. Misu je predvodio don Goran Levak, župnik iz Pule koji je na kraju sv. Mise molio za bolesnike i udijelio bolesničko pomazanje.

Preuredili smo prostor u 9. mjesecu u kojem provodimo naše aktivnosti.

18.09. Promijenili smo osobe za zastupanje udruge i statut uz pismo naše dosadašnje predsjednice i osnivačice Erike Barnaba:

Sve je započelo u ožujku 2010, poslije nešto više od mjesec dana od mog povratka iz misija u Brazilu. Župnik me zamolio da vodim mlade iz župe na susret u Zadar… bilo ih je 15 mladih. Nakon malo vremena, toliko smo se zbližili, da sam uz veliku strast, nakon jednog susreta s mladima, odlučila osnovati, uz podršku moje sestre, Udrugu Otvoreno Srce, alias grupe Gospini Anđeli. Od mnogih mladih koji su bili dio nas, netko jedanput, netko na godinu dana, ostali na 5 godina itd. neki od njih su postali roditelji, neki su se vjenčali, a drugi su odlučili ići drugačijim putevima te danas, od prvih 15 mladih, ostalo ih je dvoje, Igor i Sanja, koji službeno nakon mojih dva mandata preuzimaju vodstvo. 8 godina humanitarnih akcija, klanjanja, koncerata, izleta, Živih jaslica, recitala, prezentacija knjiga, susreta, smijeha i radosti kao i poteškoća, vapaja i trenutaka tame. U tijeku je treći mandat, u kojem sam u nekoliko faza predala odgovornosti Igoru, koji će uskoro obnašati ulogu predsjednika. Generacije se mijenjaju, a djela se ako su dobra, nastavljaju, makar i u malo drugačijem obliku. Svatko ima svoju karizmu i svoj način razmišljanja i rada, koji se mora poštivati. Od srca zahvaljujem Igoru, svim ostalim mladima i njihovim roditeljima na ukazanom povjerenju i pomoći koju su mi pružili. Neka Bog nastavi blagoslivljati ovu i sve buduće generacije koje će biti dio udruge. Dragi mladi, želim vam još jednom dugo i predivno putovanje kroz emocije, prijateljstva i ljubavi. Hvala na svemu što činite i što jeste, te neka vaš put uvijek bude na strani dobra. Neka ovo djelo, rođeno prije 10 godina, nastavi primati mnoge mlade ljude i mnoge generacije. Uvijek ću vas pratiti!

Zagrljaj,

Erika

Zahvaljujemo se od srca našoj dosadašnjoj predsjednici na svemu što je učinila za nas mlade kroz ovu udrugu, na svim organiziranim aktivnostima, na njenom trudu, ljubavi i žrtvi koje je uložila svih ovih 10 godina.

Vodstvo udruge je preuzeo Igor Opačak kao predsjednik, a tajnica udruge je Sanja Opačak. Promijenjena je adresa sjedišta udruge: Belvedere 5, Buje.

25.09. Održali smo susret mladih naše udruge s temom Marijini obroci, na kojem smo uz molitvu i pjesmu pogledali najnoviji film o Marijinim obrocima “Ljubav dopire svuda” s poznatim glumcem Gerardom Butlerom. Na susretu smo se prisjetili naših akcija za Marijine obroke koje smo provodili dvije godine za redom na Danima grožđa, te hodočašća u Međugorje s volonterima Marijinih obroka. U planu je uskoro još jedna takva akcija. Susret smo zaključili s molitvom za Marijine obroke i druženjem uz igru Pictionary.

Povodom sv. Mihovila arkanđela, 29.09. animirali smo sv. Misu u crkvi Gospe Snježne u Čepiću, koju je predvodio don Carlos Arturo Farfan uz župnika don Marcina i kapelana don Maura. Na taj se dan tradicionalno slavi sv. Misa u Šterni u crkvi sv. Mihovila, no zbog obnove u tijeku nije bilo moguće.

03.10. Animirali smo sv. Krizmu u crkvi sv. Servula u Bujama te ostvarili jednu lijepu glazbenu suradnju sa violinistom Leopoldom Stašićem i njegovom nećakinjom Aureliom koji su zajedno sa nama uveličali misno slavlje. Sv. Misu predvodio je župnik don Marcin uz kapelana don Maura. Važan je trenutak silaska Duha Svetoga na mlade koji osnažuje, poučava, ispunjava darovima srca svih nas i otvara nove prilike, mogućnosti da rastemo još više u vjeri, ljubavi prema našem Ocu. Čestitamo svim mladima koji su danas primili pečat dara Duha Svetoga.

Uspješno smo proveli još jednu akciju “Jedan obrok za svako dijete” 2020. za Marijine obroke u subotu 17.10. infomiranjem građana o radu Marijinih obroka i prikupljanjem dobrovoljnih priloga od 09-12h u Bujama.

Ukupno smo prikupili 1643,00 kn te time osigurali 12 djece svakodnevnim toplim obrokom kroz cijelu školsku godinu. Marijini obroci i u vrijeme COVID-a kada su škole zatvorene, omogućuju hranu djeci u njihovim domovima, tako da gotovo sva djeca primaju i dalje obroke doma.

Povodom svetkovine Svi Sveti, animirali smo večernju sv. Misu mladih u crkvi Majke Milosrđa u Bujama nakon koje je uslijedilo euharistijsko klanjanje predvođeno župnim kapelanom don Maurom.

Ponovno smo obustavili sve naše aktivnosti od 21.11. No, nastavili smo se družiti kroz online susrete petkom gdje smo povodom vremena Došašće uz molitvu, igrali igre, odlučili se za dobra djela.

Od 23. do 27. studenog u sklopu Info dana za udruge koje je organizirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istre, održano je 9 radionica i predavanja na zanimljive teme koje mogu pomoći udrugama i ostalim dionicima neprofitnog sektora boljem i jačem djelovanju. Naš predsjednik je sudjelovao na 3 predavanja: Udruga vs firma/od ideje do udruge/ ABCda za udruge, Priprema i objava publikacija i udruga, Društvene mreže i digitalni alati, a koja su održali stručnjaci iz pojedinih područja: Helga Možé (Zaklada Istra), Marijeta Matijaš (Kreacija), Tomislav Pancirov (TP Obrt).

Od 05.11. do 29.12. naš predsjednik je sudjelovao u edukaciji “Upravljanje volonterskim programima” za koordinatore volontera koja je provedena online u organizaciji volonterskog centra Istra. 15 sudionica i sudionika su tijekom 8 susreta, razmjenjivali svoja iskustva rada s volonterima, svoje ciljeve vezano uz uspostavu i razvoj volonterskih programa organizacije, kao i sva pitanja i nedoumice s kojima su se susreli na putu. Kroz online susrete i individualne zadatke obrađene su sve faze menadžmenta volonterskog programa. Izrađen je i volonterski program za 2021. za našu udrugu.

Logo udruge Novo